BET
17012.27
0.24%
BET-TR
35298.39
0.24%
BET-FI
59961.42
-0.15%
BETPlus
2513.58
0.27%
BET-NG
1216.48
0.14%
BET-XT
1447.94
0.16%
BET-XT-TR
2970.54
0.16%
BET-BK
3126.19
0.18%
ROTX
37353.89
0.22%


Ghidul investitorului: Inflația a revenit puternic în economie. Ce înseamna acest lucru pentru indicii bursieri?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Martie 2020 a reprezentat cea mai scurtă perioadă de scădere pe burse din istoria Wall Street datorită intervenției fără precedent din partea Rezervei Federale. Politica de tip QE, denumită informal „tipărirea banilor” a ”inundat” piețele cu numerar și a încurajat asumarea de riscuri. În același timp, ritmul record de creare a banilor a trezit îngrijorări cu privire la inflație. Inflația CPI din martie 2021 a fost raportată la cel mai ridicat nivel din august 2018 și este doar începutul.

Cu ajutorul acestui raport efectuat de brokerii de la X-Trade Brokers explicăm de ce inflația este atât de importantă pentru piețele financiare, punând accent asupra indicilor bursieri și aurului.

De ce contează inflația?
Pentru a înțelege importanța inflației, trebuie să ne întoarcem în primăvara anului 2020, când economia globală a fost afectată de lockdown-urile impuse din cauza pandemiei COVID19.

În acel moment, potențialul impact părea catastrofal iar reacția pieței a fost rapidă. Indicii bursieri globali au scăzut dramatic alături de mărfurile industriale, iar dolarul american s-a aprecia. Totuși, această perioadă de scădere a pieței bursiere s-a dovedit a fi cea mai scurtă din istoria Wall Street.

Programul QE al Fed vs burse (12/31/2019 = 100). Extinderea masivă a bilanțului FOMC a fost esențială pentru a pune capăt celui mai scurt episod de scădere a pieței bursiere din istorie.

Federeal Reserve este principalul motiv pentru care cel mai pesimist scenariu nu s-a materializat pe piețele bursiere globale.

Conform graficului de mai sus, instituția și-a extins bilanțul cu sume record, injectând volume gigantice de numerar și permițând Trezoreriei SUA să deține un deficit bugetar mare. Drept urmare, piețele și-au revenit rapid și au lăsat maximele pre-pandemice în urmă, dar în ciuda performanțelor record și a perspectivelor de redresare economică, Fed continuă să extindă bilanțul la un ritm care nu a fost atins niciodată înainte de pandemia COVID19.

Această situație alimentează raliul burselor la nivel global, indicii din SUA conducând avansul, așadar orice schimbare majoră a politicii Fed ar putea determina sfârșitul acestui raliu.

De ce ar schimba Fed abordarea? S-ar putea să nu o facă, mai ales pentru că guvernul american conduce seria celor mai mari deficite postbelice. Singurul lucru care poate afecta situația este inflația. În timp ce Fed vrea în mod oficial ca inflația să fie mai mare, un nivel prea ridicat ar putea obliga banca centrală să pună capăt politicii de tip QE.

Inflația – cunoaște-ți inamicul
Inflația reprezintă schimbările pe care le suferă prețurile într-un anumit interval de timp. Schimbările de preț de la o lună la alta pot fi atât de volatile încât bancherii centrali – și, astfel, investitorii – analizează inflația anuală care evaluează modificările prețurilor în raport cu anul trecut.

Cu toate acestea, există multe prețuri care trebuie luate în considerare: prețuri de consum, prețuri de producție, prețuri de import și export și așa mai departe. Băncile centrale sunt interesate de prețurile de consum, dar chiar și în acest caz există multe subcategorii. Să ne concentrăm asupra indicatorilor cheie.

Indicatorii de inflație din SUA. În timp ce indicatorul principal CPI atrage cea mai mare atenție, Fed analizează în special varianta core PCE, care este cel mai puțin volatilă și, adesea, cea mai redusă ca valoare.

Indicele prețurilor de consum (cunoscut sub numele de CPI) este cel mai popular. Este definit ca un indicator al variației medii a prețurilor plătite de consumatorii urbani pentru un coș reprezentativ de bunuri și servicii de consum (adăpost, hrană, energie, educație și așa mai departe).

CITESTE SI:  BRD și International Finance Corporation au încheiat o tranzactie pentru a stimula finanțarea proiectelor sustenabile din Romania

Cu toate acestea, Fed se concentrează asupra indicelui cheltuielilor de consum personal (cunoscut sub numele de PCE). Există 3 diferențe cheie:

1. CPI măsoară variația prețurilor la nivel de consumator și PCE măsoară variația prețurilor la nivel de producător
2. Indicatorul PCE este mai amplu
3. În cazul CPI, ponderea costului de locuire (cu chiria) e mai mare, motiv pentru care de-a lungul timpului, a înregistrat, în medie, valori mai mari

În plus, atât CPI, cât și PCE au variante „de bază” care elimină prețurile volatile ale alimentelor și energiei. Fed vizează PCE, însă adesea consideră varianta core PCE ca fiind mai fiabilă.

Va crește inflația?
Răspunsul rapid este DA, dar contextul este mai complex decât atât. Întrucât Fed și alte bănci centrale își extind bilanțurile la viteze record, determinând și expansiunea agregatelor monetare (în diversele lor forme), atunci o legătură naturală cu inflația
poate fi observată cu ușurință.

Raționamentul provine din teoria monetară care afirmă că, pe termen scurt, volume mai ridicate de monedă nu pot duce decât la prețuri mai mari. Dar nu este atât de simplu.

Noile volume de lichiditate „tipărite” nu pot fi cheltuite direct decât dacă sunt puse la dispoziția consumatorilor sau oficialilor guvernamentali.

Un exemplu îl reprezintă situația din 2010 -2011 când core CPI a marcat o creștere medie lunară de 0,13%, în ciuda introducerii QE, variați fiind mai mică decât în perioada 2003 – 2004 când core CPI a fost de 0,14%. Da, principalul indicator al inflației ar putea crește, deoarece în urmă cu un an a atins un minim, cea mai mare diferență a prețurilor observându-se la combustibili.

De luat în calcul poziția Fed care susține că această creștere va fi temporară.

Scenariul ar putea fi diferit de această dată? Nu știm sigur, dar există câteva motive care sugerează un deznodământ diferit:

1. Transferurile de bani sunt imense – datorită plăților directe, a ajutoarelor speciale de șomaj și a altor ajutoare, gospodăriile din SUA au mai mulți bani decât ar fi avut în cazul în care pandemia nu s-ar fi întâmplat!
2. Cererea de reînnoire este puternică – consumatorii nu au putut cheltui o parte din venituri din cauza restricțiilor, însă ar putea dori să compenseze în exces după relaxarea condițiilor.
3. Prețurile mărfurilor sunt în creștere – nu este doar cazul petrolului. Să ne uităm la cupru, bumbac, cereale – acesta este parțial un rezultat al ratelor de dobândă 0% deoarece investitorii privesc aceste active drept oportunități de investiții!
4. Costurile COVID – economia se redeschide, dar regimul sanitar rămâne sub presiune, cu costurile asociate.
5. Există mai puțină concurență – unele companii au fost închise, în special în domeniul serviciilor. Mai puțină concurență înseamnă mai multă putere de stabilire a prețurilor.

Din aceste motive, inflația poate crește mai mult și poate rămâne la niveluri mai ridicate decât prognozează Fed. Dacă acest lucru este adevărat, banca centrală americană ar putea fi forțată să limiteze QE chiar atunci când guvernul SUA trebuie să împrumute sume mari de bani.

Acest lucru ar trimite randamentele obligațiunilor la niveluri mai ridicate și ar avea consecințe grave asupra altor piețe.

Citește continuarea aici.