BET
16994.35
0.14%
BET-TR
35261.21
0.14%
BET-FI
60198.93
0.25%
BETPlus
2510.49
0.15%
BET-NG
1213.72
-0.09%
BET-XT
1446.55
0.06%
BET-XT-TR
2967.67
0.06%
BET-BK
3122.84
0.08%
ROTX
37307.29
0.1%


Oficial FMI: Europa nu poate lupta singură în situația unei recesiuni economice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dacă Banca Centrala Europeană va continua să mențină actualele rate ale dobânzii pana cel puțin la jumătatea anului viitor, cautand astfel să stimuleze cererea, va avea o misiune dificilă in situatia in care va apărea o recesiune, a afirmat pentru CNBC, Olivier Blanchard, fost economist sef in cadrul Fondului Monetar International.

Acesta a declarat că, in ciuda stimulentelor economice in creștere oferite de BCE, apar indoieli cu privire la capacitatea băncii si a Europei in general de a face față unei viitoare posibile recesiuni economice, aspect tot mai vehiculat atât in Europa cat si peste ocean.

Sunt aproape sigur ca BCE nu va putea lupta singură cu un astfel de eveniment, va avea nevoie de ajutor, este evident,” a declarat acesta in cadrul unei conferințe ce are loc zilele acestea in Portugalia.

Fostul oficial FMI a afirmat ca nu este vorba despre uneltele pe care BCE le are la indemână, ci modul in care acestea actionează asupra pietei. De astfel, banca a oprit programul de rascumpărare de obligațiuni in decembrie anul trecut, program cunoscut ca și „quantitative easing„. Programul prin care Banca Centrala a rascumparat obligațiunile unor țări si mari corporații europene aflate in dificultate, menținand astfel la minime istorice dobânda de politică monetară, a atins impresionanta cifra de 3 trilioane dolari.

Cu toate acestea, Mario Draghi, Guvernatorul BCE a declarat in cadrul aceleiași conferințe ca banca are in continuare la dispozitie posibilitatea de a micșora chiar rata dobânzii si continuarea programului de răspumparare daca rata inflatiei nu va incepe sa crească pana la ținta stabilită in jurul valorii de 2%.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

Daca situatia economică se va deteriora in lunile urmatoare, BCE va anunta noi programe de stimulare monetară,” a declarat Draghi.

Aceste comentarii au avut un impact imediat asupra piețelor, indicele DE30 câștigând 200 de puncte (1,6%), în timp ce cotația EURUSD a scăzut sub pragul de 1,12.

La antipozi, dolarul australian este cea mai slabă monedă majoră din această dimineață, scăzând cu 0,2% în raport cu dolarul american. Această performanță scăzută a survenit după ce RBA (banca Nationala a Australiei) a publicat minutele ședinței din iunie.

În general, consiliul de politică monetară a aprobat că o continuare a relaxării politicilor este mai mult decât dorită și a reiterat importanța pieței interne a forței de muncă în determinarea viitoarelor etape ale politicii monetare. În plus, banca centrală a sugerat că ratele de dobândă nu ar fi singurele opțiuni de care ar putea dispune.

În ceea ce privește rata de schimb, RBA a transmis că scăderea acesteia va determina deprecierea valorii dolarului australian și va reduce rambursările datoriei populației. Pe de altă parte, consiliul este conștient de faptul că ratele scăzute ar afecta persoanele care economiesc, dar, de asemenea, ar stimula economia.

În cele din urmă, documentul a admis că războiul comercial dintre SUA și China ar putea determina riscuri semnificative asupra economiei globale. Piața estimează o posibilitate de 70% pentru ca rata să fie modificată până în august, și de 90% pentru ca o astfel de mișcare să aibă loc până la sfârșitul anului, se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB Online Trading.

Foto credit: Dreamstime.com


 

[ajax_load_more]