BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Tranzacții totale de peste 10 miliarde lei în primele 7 luni pe bursă în timp ce piața de capital crește cu 25%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-au intensificat activitatea de tranzactionare in primele 7 luni ale acestui an ceea ce a determinat ca valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente sa depaseasca 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

Acest nivel corespunde unui ritm de crestere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzactiile totale realizate pe Piata Reglementata pe segmentul de actiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligatiuni de 4,2 miliarde lei.

Valoarea totala de tranzactionare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei si de 21 milioane lei pentru unitatile de fond, la nivelul primelor 7 luni.

Lichiditatea medie zilnica pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% in primele sapte luni comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro).

Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, actiunile au generat o lichiditate medie zilnica de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, in timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate si al unitatilor de fond.

La nivelul lunii iulie, piata de capital si-a continuat ascensiunea si a atins noi valori record. In sedinta de tranzactionare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima data in istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleeasi sedinte, indicele BET-TR a afisat un nivel record de 21.002 puncte.

Pana la finalul lunii iulie, piata s-a retras usor insa a ramas in zona maximelor istorice. Intr-un astfel de context, evolutia pietei de capital a adus investitorilor castiguri potentiale semnificative. Astfel, cresterea oferita investitorilor de pe piata de capital a fost de 25% in primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR si de 20% prin prisma indicelui BET.

„Bursa romaneasca a devenit un adevarat mall investitional: aceeasi platforma gazduieste acum o gama mult mai larga de companii si ofera expunere catre noi sectoare care au lipsit din piata de capital sau care au fost prea putin reprezentate. Rezultatul este ca atractivitatea bursei a crescut, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori.

CITESTE SI:  Antibiotice Iasi lansează o nouă gamă de produse veterinare

Am reusit sa depasim dilema in care bursa a fost prinsa in urma cu multi ani: daca e nevoie mai intai de mai multi investitori sau de mai multe companii. Raspunul pe care piata l-a dat este ca odata ce au curs mai fluid listarile, investitorii au inceput sa apara.

Este esential, insa, sa privim acest fenomen in contextul in care piata de capital a atins luna de luna noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflatii in crestere a determinat tot mai multi romani sa gaseasca o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„O piata de capital puternica are impact pozitiv asupra economiei. Cresterea economica poate fi sustinuta si accelerata prin intermediul bursei intrucat finantarea companiilor romanesti este asigurata tot mai des si consistent de mecanismele pietei de capital.

Avem premise foarte bune sa ne consolidam statutul de Piata Emergenta si ne dorim ca romanii sa investeasca mult mai mult in economia romaneasca. Pentru acest lucru, este nevoie ca trendul listarilor sa continue si toti participantii la piata, alaturi de BVB, fac eforturi ca acest fenomen al listarilor accelerate sa devina o normalitate pe bursa locala,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investitionala la BVB si-a continuat parcursul ascendent in prima parte a anului, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro.

A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. In septembrie 2020, Romania a fost promovata de catre furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta.

Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a fost de aproximativ 126 miliarde lei, echivalentul a 25,6 miliarde euro.