BET
17244.57
0.14%
BET-TR
35780.39
0.14%
BET-FI
60375.79
0.42%
BETPlus
2547
0.17%
BET-NG
1230.07
-0.07%
BET-XT
1466.93
0.15%
BET-XT-TR
3009.51
0.15%
BET-BK
3171.54
0.23%
ROTX
37830.38
0.13%




Germania continua sa fie locomotiva Europei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Germania continua sa fie locomotiva Europei, excedentul urcand în luna mai, în condiţiile în care exporturile au înregistrat o creştere peste aşteptări arată datele publicate luni de Oficiul federal de Statistică (Destatis), semn ca cea mai mare economie europeana este în grafic pentru a consemna o creştere solidă în trimestrul doi din 2017, transmite Reuters.

Economia globală se îmbunătăţeşte, ceea ce are un impact pozitiv asupra economiei Germaniei, bazată pe export. Deşi consumul privat a fost un motor de creştere important al economiei în ultimii ani, exporturile asigură acum o stabilitate suplimentară”, a declarat economistul Thomas Gitzel, de la VP Bank.

Potrivit Destatis, ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, exporturile Germaniei au urcat cu 1,4% în mai, a cincea lună consecutivă de creştere, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 1,2% comparativ cu luna precedentă.

În aceste condiţii, balanţa comercială a Germaniei a înregistrat un excedent de 20,3 miliarde de euro în mai, în creştere faţă de 19,7 miliarde euro în aprilie. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un surplus de 20,3 miliarde de euro. Similar, balanţa de cont curent a Germaniei a înregistrat luna trecută un surplus de 17,3 miliarde de euro în mai, faţă de 14,9 miliarde de euro în aprilie.

CITESTE SI:  Inflația scade la 6,6% în martie, crescând șansele ca Banca Națională să reducă rata dobânzii la ședința din Mai

Datele vin după ce, vineri, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru Germania, citând expansiunea cererii interne şi relansarea exporturilor, dar a reluat apelurile pentru ca autorităţile de la Berlin să majoreze investiţiile şi să reducă excedentul de cont curent.

„Creşterea economiei Germaniei a rămas solidă, susţinută de cererea internă robustă”, susţine FMI, făcând referire la creşterea gradului de ocupare, majorarea cheltuielilor statului şi continuarea de către Banca Centrală Europeană a măsurilor de stimulare monetară.

Excedentul de cont curent al Germaniei este de mai mulţi ani un subiect de dispută cu SUA, FMI şi celelalte state din zona euro, care au cerut Berlinului să facă mai mult pentru a stimula cererea internă. În replică, Germania susţine că a majorat investiţiile, iar excedentul său de cont curent se datorează atractivităţii produselor germane, pentru care nu ar trebui pedepsită. AGERPRES

Foto credit: © Draghicich | Dreamstime