BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%




Săptămână importantă pentru inovația în fintech din Centrul și Estul Europei – Open Banking Hackathon Ediția CEE

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Nume impresionante ale ecosistemului de fintech din Europa Centrala si de Est si-au unit fortele in acest weekend pentru a participa si a sustine prima competitie regionala de inovatie fintech Open Banking Hackathon Editia CEE, cu suportul Finqware.

40 de echipe din 10 tari EU (Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria, Croatia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha si  Grecia) s-au inscris sa ia parte la provocarea de a construi aplicatii cu valoare adaugata pe platforma deja testata de agregare de date Open Banking pusa la dispozitie de Finqware.

Dupa un proces riguros de selectie, competitia a luat start pe data de 17 Septembrie, cu cele mai bune 12 echipe avand misiunea de a dezvolta, in doar 3 zile, o noua aplicatie inovativa fintech care sa demonstreze un studiu de caz de utilizare a conexiunii la datele bancare disponibile acum in baza Directivei Revizuite de Servicii de Plata (PSD2) din tarile Europene.

Dupa nopti de proiectare si programare de la zero a aplicatiilor digitale fintech, cele mai bune 5 proiecte au fost in centrul atentiei in etapa finala a evenimentului de Demo care a avut loc duminica, 20 Septembrie, 5 PM CET, transmis live pe internet.

Cele 5 echipe care au ajuns in gala finala pentru a isi prezenta ideile au fost: Iris Solutions (Bulgaria ??), Timed FX (Republica Ceha ??), Upgrade (Grecia ??), Spevialk (Romania ??) si Lendica (Croatia ??).

Dupa o deliberare dificila, juriul format din 16 reprezentanti C-level ai marilor companii de tehnologie si 10 institutii regionale bancare au decis castigatorii:

• Premiu Special Google Cloud (pemiu in bani) – Spevialk (Romania ??) – un concept inovator de „Vagabond Digital” – o solutie menita sa initieze transferuri si plati de proximitate anonime cu ajutorul functiei de geolocalizare si initiere a platilor prin Open Banking.

• Premiu Special Asseco SEE (parteneriat PoC) – Lendica (Croatia ??) – un startup fintech care exploateaza infrastructura Open Banking pusa la dispozitie de Finqware pentru a crea modele de analiza a datelor pentru a ajuta institutiile financiare sa isi digitalizeze procesul de creditare.

• MARELE PREMIU (5000 EUR in bani) – Timed FX (Republica Ceha ??) – o platforma menita sa rezolve, prin noile functionalitati disponibile prin Open Banking, nevoia de cursuri de schimb eficiente pentru companiile din tari precum cele din Europa Centrala si de Est care au monede locale diferite.

Pe langa premiile oferite, toate echipele finaliste au primit un Premiu Runner-Up care a inclus credite Google Cloud si accelerare a procesului de selectie in Programul de Accelerare Next Fintech organizat de Techcelerator, unul dintre acceleratoarele care a sustinut evenimentul.

Intreaga competitie de inovare de 4 zile a fost sustinuta de Google Cloud si Asseco SEE in calitate de Parteneri Principali ai evenimentului. Alaturi de ei patru banci comerciale au sponsorizat hackathonul (Banca Comerciala Romana, Alpha Bank, Raiffeisen Bank International, First Bank) in calitate de Parteneri Silver impreuna cu alte companii interesate sa sustina inovatia in digital banking (Fintech OS, firma internationala de avocatura CMS si EY Romania).

Evenimentul a beneficiat de asemenea de serviciile oferite de parteneri precum DHL Express Romania, Mindspace Bucuresti si Digital Intelligence, care au contribuit la crearea unei experiente memorabile pentru echipe, mentori, speakeri si juriul implicat.

In plus, cinci programe de accelerare startup din Romania, Austria, Ungaria si Bulgaria (InnovX, Techcelerator, Elevator Lab, OTP Lab si Eleven) au fost implicate in a sustine evenimentul si a indruma echipele in cele 4 zile de hackathon pentru a dezvolta produse minim viabile pe baza ideilor acestora.

CFTE, una dintre cele mai importante companii globale de informatii si resurse in banking a fost de asemenea un puternic sustinator al evenimentului.

Asteptam cu nerabdare sa urmarim parcursul tuturor echipelor care au aplicat si au fost implicate in aceasta competitie, intrucat evenimentul a fost doar inceputul unui suport continuu pe care noi, in calitate de organizatori, impreuna cu partenerii care au sustinut evenimentul ne-am angajat sa il oferim acestor echipe. De asemenea, incepem deja sa pregatim editia de anul viitor dupa ce experienta acestui hackathon online s-a dovedit un succes” (Cosmin Cosma, CEO Finqware, initiatorul acestui eveniment).

In acest an, evenimentul a fost co-orgaizat impreuna cu How To Web, care a oferit organizarea si executia profesionala necesara pentru a implementa un eveniment international de o astfel de anvergura.

Cei care doresc sa urmareasca gala finala, o pot viziona pe Facebook sau pe website-ul Open Banking Hackathon.