BET
17292.08
0.27%
BET-TR
35878.95
0.27%
BET-FI
59949.25
0.68%
BETPlus
2550.85
0.25%
BET-NG
1236.06
0.35%
BET-XT
1469.34
0.32%
BET-XT-TR
3014.45
0.32%
BET-BK
3170.14
0.43%
ROTX
37974.26
0.32%




Companiile de utilități listate la BVB rămân subevaluate, în timp ce randamentul dividendului este superior celor din regiune

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cele patru societati selectate de la Bursa de Valori Bucuresti sunt incluse in principalul indice al pietei locale, BET, iar trei dintre acestea, respectiv Transgaz, Transelectrica, Electrica, fac parte din top 10 cei mai tranzactionati emitenti de pe bursa de la Bucuresti in ultimul an, la toate aceste companii Statul Roman fiind cel mai mare actionar, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

Analiza cercetează nivelul la care se situează companiile din sectorul de utilități din tara noastră comparativ cu societati similare din tarile europene. Au fost selecționate ca si companii reprezentative pentru Romania: Conpet, Transelectrica, Electrica si Transgaz, criteriul de bază fiind capitalizarea de piață.

Primul indicator avut in vedere a fost P/BV (pret/valoare contabila). Este deja cunoscut faptul ca acțiunile românesti se tranzactionează sub valoarea contabilă, lucru ce se observa si din tabelul de mai jos. Conpet, este singura societate, care se află cu o valoare usoară peste media de 1 la nivelul celor 14 societati, respectiv cu 1.04. Din datele de mai sus putem remarca Transelectrica ca fiind cea mai subevaluată companie prin prisma acestui indicator.

P/E (raportul dintre pret si castig), unul dintre indicatorii urmariti in special de investitori are o valoare medie a celor 14 companii de 12.04. In ceea ce priveste societățile din tara noastră, doi din cei patru emitenti (Conpet si Transgaz) au valori mai bune decat media. In ceeea ce priveste societatea Transelectrica, indicatorul P/E are o valoare de 19.90 cu mult peste media de 12.04 inregistrata de societățile europene ce fac obiect al studiului.

Atat in cazul marjei operationale, cat si in cea a profitului net valorile companiilor de la bursă locală se află sub valoarea calculată ca si medie pentru cele doua marje. Exceptie face insă Conpet, care inregistreaza o valoare superioară in ceea ce priveste marja operatională.

Analiza sector utilitati. Sursa: EquityRT, Prime Transaction

Urmatorii indicatori cercetati au fost ROE (randamentul capitalurilor proprii) si ROA ( randamentul activelor). In ambele cazuri, valorile inregistrate sunt mai mici decat media societăților europene. Translectrica este compania care inregistreaza cele mai mici valori pentru cei doi indicatori.

CITESTE SI:  Tesla ratează estimările analiștilor, dar acțiunile se apreciază cu peste 10% după închiderea sesiunii

Urmatorul aspect studiat a fost rata de distribuire a dividendului. Observam in cazul a doua societati, Conpet si Electrica, o rata de distribuire mai mare de 100%. Astfel aceste societati distribuie dividende atat din profitul net realizat cat si din alte surse.

Transelectrica este singura companie de la bursa locala care are o rata de distribuire sub media companiilor europene din studiu. In ceea ce priveste randamentul dividendului pe ultimii trei ani observam in cazul societatilor locale cele mai mare recompensari ale investitorilor. Si in acest caz, Transelectrica are un randament al dividendului sub cel al mediei europene.

Ultimul indicator din tabel este Total datorii/Total active. Acesta este singurul capitol la care societățile românesti inregistrează valori cu mult sub celelalte societati din studiu. Din punct de vedere al acestui indicator, Conpet este societatea cea mai putin indatorata dintre cele patru societati din Romania care fac obiectul studiului.

In concluzie, companiile de la Bursa de Valori Bucuresti se tranzactioneaza in continuare la un pret, in unele cazuri, cu mult sub valoarea contabila, iar gradul de indatorare al acestor societati este semnificativ mai mic decat in cazul celor europene.

De asemenea, un alt factor important, ce se observă din tabel, este nivelul generos de distribuire a dividendelor, lucru care se poate observa de altfel la toate societatile in care statul detine un pachet majoritar de actiuni.

Ceea ce poate fi insa o oportunitate este faptul ca gradul extrem de mic de indatorare le ofera posibilitatea de a accesa sume de bani la un randament avantajos pentru companie in cazul unor investitii mai mari sau a altor proiecte care necesita un grad ridicat de capital.

Analiză efectuată de Prime Transaction