BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Dupa cinci ani de la listare, acțiunile Romgaz cresc cu 17%, iar randamentul dividendului ajunge la 64%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Listarea Societatii Nationale de Gaze Naturale Romgaz S.A., simbol bursier SNG, cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, a reprezentat una dintre cele mai mari oferte de vanzare de actiuni realizate de statul roman prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Actiunile SNG au intrat la tranzactionare pe piata principala a BVB pe 12 noiembrie 2013, in urma derularii cu succes a unei oferte in valoare cumulata de 1,7 miliarde lei, derulata atat pe BVB, cat si pe bursa din Londra. Pentru Romania, a fost cea mai mare oferta derulata de statul roman prin intermediul BVB pana la acea data si a doua cea mai mare dupa listarea Electrica, un an mai tarziu.

In primii cinci ani de la listare, pretul actiunii a crescut cu 17%, in timp ce randamentul dividendului a fost de 64%.

Romgaz este compania din randul societatilor in care statul este actionar majoritar care are cea mai mare pondere in mai multi indici ai Bursei de Valori Bucuresti si reprezinta o ancora investitionala importanta pentru investitorii institutionali, precum fondurile de investitii sau fondurile de pensii.

Romgaz este un exemplu de succes si pentru alte companii de stat care pot fi listate pe bursa romaneasca. Reluarea procesului de listare a companiilor de stat inseamna transparenta, iar transparenta pe bursa se traduce in bani. Actionarii companiei vor putea beneficia ulterior de avantajele listarii precum posibilitatea cresterii pretului actiunilor sau acordarea de dividende,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Evolutie actiuni Romgaz in ultimii 3 ani. Sursa BVB

In 2013, statul roman, actionarul majoritar al SNG, a vandut 15% din capitalul social al societatii. Obiectul ofertei l-a facut vanzarea unui numar maxim de 57.813.360 actiuni emise de companie, sub forma de actiuni si certificate globale de depozit (GDR). Pretul de vanzare a fost de 30 de lei pe actiune si de 9,25 dolari pe GDR, ceea ce a facut ca valoarea totala a ofertei sa fie de 1,7 miliarde lei.

CITESTE SI:  Interes crescut pentru obligațiunile IMPACT care a atras peste un milion de euro în primele 72 de ore ale ofertei

Listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucuresti si la London Stock Exchange a fost un moment important in istoria companiei. Prin intermediul listarii a crescut gradul de transparenta si comunicare cu investitorii, mediul de afaceri si publicul din Romania si din afara tarii. Romgaz si-a asumat responsabilitatile ce revin din listarea companiei, respectiv raportarea si comunicarea evenimentelor importante din viata companiei catre Bursa.

Nu trebuie uitat nici plusul de imagine de care o companie listata beneficiază. Investitorii institutionali si individuali, presa in general, mediul de afaceri, urmaresc indeaproape evolutia companiei si contribuie favorabil la sporirea reputatiiei, promovarii si dezvoltarii afacerilor noastre,” a declarat Adrian Volintiru, Director General al Romgaz.

Valoarea dividendelor acordate actionarilor SNG aferente perioadei 2013-2017 a fost de 7,4 miliarde lei. Cel mai mare actionar al SNG, cu un pachet de 70% din actiuni, este statul roman prin Ministerul Energiei.

Romgaz este unul dintre cei mai mari si mai tranzactionati emitenti de la BVB. In primele zece luni a inregistrat o valoare a tranzactiilor cu actiuni Romgaz de 850 de milioane de lei. Romgaz este una dintre companiile listate de dimensiune semnificativa din Romania care a atras si va atrage investitii semnificative de la investitori institutionali de talie mondiala si care va ajuta piata de capital din Romania sa se apropie de obiectivul strategic de promovare catre statutul de piata emergenta.

Cu cat vom avea mai multe astfel de companii performante pe bursa, cu atat Romania va beneficia de sporirea investitiilor si de noi locuri de munca, iar toate acestea se vor traduce in bunastare pentru romani,” a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.


 

[ajax_load_more]