BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%




Întâlnrea BCE din această lună ar putea fi un bun moment de pauză pentru creșterea ratelor dobânzii de politică monetară

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Finalul reuniunii Băncii Centrale Europene din septembrie a oferit deja indicii clare că întâlnirea din această lună ar fi una intermediară, așteptând noi informații de la Sondajul privind creditarea bancară, creșterea PIB-ului în al treilea trimestru și o nouă serie de proiecții din partea personalului.

Chiar dacă au scăzut față de nivelurile recente, randamentele în creștere ale obligațiunilor au consolidat transmiterea politicilor monetare restrictive ale BCE până acum, iar evenimentele recente din Israel au crescut tensiunile și incertitudinile geopolitice.

Ne așteptăm ca BCE să mențină ratele neschimbate săptămâna viitoare și să păstreze în esență o orientare prudențială, păstrând ușa deschisă pentru încă o majorare a ratei în luna decembrie,″ precizează o analiză ING Bank.

Evenimentele recente au pus BCE într-o poziție și mai dificilă

În ciuda eforturilor depuse de BCE de a menține posibilitatea unei noi majorări ale ratei începând cu decizia din septembrie, evenimentele recente au complicat această poziție.

În timp ce conflictul din Israel și Orientul Mijlociu, precum și creșterea randamentelor obligațiunilor, vor diminua și mai mult perspectivele de creștere ale zonei euro, creșterea prețurilor petrolului va exercita noi presiuni asupra inflației și ar putea face mai puțin probabil atingerea țintei de 2% la sfârșitul anului 2025.

Proiecțiile personalului BCE din luna septembrie au fost bazate pe premisa tehnică a unui preț mediu al petrolului de 82 de dolari pe baril în 2024.

Dacă prețurile petrolului ar avea o medie de 95 de dolari pe baril în anul următor, acest lucru ar putea duce, probabil, la creșterea prognozelor de inflație ale BCE la 3,3% pentru 2024 (de la 3,2%) și, mai important, la 2,4% în 2025 (de la 2,1%). Ca urmare, revenirea la 2% ar putea fi amânată până în 2026.

CITESTE SI:  ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil euro în 2023

Înainte de pandemie, majoritatea băncilor centrale ar fi trecut probabil cu vederea creșterea prețurilor petrolului. Unii chiar considerau creșterea aurului negru ca fiind potențial deflaționistă, subminând puterea de cumpărare și competitivitatea industrială.

Cu toate acestea, acum nu mai suntem în era pre-pandemică, ci în era inflației mai persistente decât era anticipat anterior. BCE ar putea fi tentată să-și mențină propria credibilitate în loc să se confrunte cu o posibilă recesiune în zona euro și să opteze pentru încă o majorare a ratei în luna decembrie, dacă perspectiva inflației se înrăutățește și mai mult.

Un moment bun pentru o pauză

Se așteptă încă o deteriorare a perspectivei economice până la reuniunea BCE din luna decembrie, suficient de semnificativă pentru a nu continua să majoreze ratele.

Cu toate acestea, având în vedere ultima creștere bruscă a prețurilor petrolului și, în consecință, o revizuire în sus a traiectoriei inflației în zona euro pentru anul 2024, nu putem exclude în totalitate posibilitatea ca BCE să opteze în continuare pentru încă o majorare a ratei în luna decembrie, care s-ar putea să nu mai ajute cu ceva

Dar aceasta este o discuție pentru ultima lună a anului, și, cu noile incertitudini, nu a existat un moment mai potrivit în ultimele 16 luni pentru BCE să ia o pauză, decât acum.