BET
14687.5
0.15%
BET-TR
30325.26
0.15%
BET-FI
58271.49
0.58%
BETPlus
2181.18
0.12%
BET-NG
1073.34
0.12%
BET-XT
1267.27
0.17%
BET-XT-TR
2586.9
0.16%
BET-BK
2758.04
0.19%
ROTX
32751.44
0.4%


Acțiunea zilei: Lanțul de magazine fast food McDonald’s

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

McDonald’s (MCD.US), unul dintre cele mai mari și mai cunoscute lanțuri de fast-food din lume, se tranzacționează cu aproximativ 3% mai jos față de începutul anului.

Compania urmează să raporteze luni, înainte de deschiderea ședinței de pe Wall Street, rezultatele pentru perioada iunie – septembrie 2023.

Se așteaptă ca McDonald’s să raporteze o creștere anuală de 11% a veniturilor din trimestrul al treilea, o creștere ușor mai mică decât cea de 13,6% YoY raportată în trimestrul al doilea 2023.

Cu toate acestea, dacă aceste așteptări sunt îndeplinite, creșterea veniturilor pe 4 trimestre s-ar îmbunătăți de la 2,5% YoY în Q2 2023 la peste 6,5% YoY în Q3 2023 – cea mai mare din Q2 2022.

Profitul operațional, precum și venitul net ar trebui să urce cu aproximativ 10% YoY fiecare, în timp ce marjele ar trebui să se deterioreze ușor în comparație cu trimestrul de acum un an.

Așteptările pentru Q3 2023

• Venituri: 6,52 miliarde de dolari (+11% față de anul precedent)

• Vânzări în același magazin: +7,7% YoY față de +9,5% YoY cu un an în urmă

• Numărul de locații: 41 185 (+3% față de anul precedent)

• Profit operațional: 3,05 miliarde de dolari (+10,5% față de anul precedent)

• EBITDA: 3,55 miliarde de dolari (+10% față de anul precedent)

• Profitul net: 2,17 miliarde de dolari (+9,7% în comparație cu anul precedent)

• EPS: 2,98 dolari față de 2,68 dolari în urmă cu un an

• Marja brută: 58,5% față de 58,69% în urmă cu un an

• Marja operațională: 46,9% față de 47,1% cu un an în urmă

• Marja netă: 33,4% față de 33,7% în urmă cu un an

Ratele anuale de creștere a veniturilor și a veniturile din exploatare ale McDonald’s pe 12 luni. Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

Francizele vor fi taxate mai mult

McDonald’s a anunțat că va majora taxele pentru unele francize. Compania a informat operatorii și angajații că taxa lunară de redevență percepută francizaților din America de Nord va fi majorată de la 4% la 5% din vânzările brute, începând cu 1 ianuarie 2024.

O nouă taxă mai mare se va aplica doar restaurantelor noi, precum și restaurantelor care au fost deținute de McDonald’s și preluate ulterior de francizați. Restaurantele din afara Americii de Nord sunt deja taxate cu 5% în majoritatea cazurilor.

Pe de o parte, această schimbare înseamnă că McDonald’s va câștiga mai mult. Pe de altă parte, s-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de simple.

Majorarea va adăuga presiune asupra francizelor care se confruntă deja cu costuri ridicate într-un mediu cu inflație ridicată și, având în vedere că taxele mai mari se vor aplica noilor restaurante, ar putea descuraja deschiderea de noi restaurante.

În plus, McDonald’s se luptă în ultima vreme să își dezvolte afacerile, iar o majorare – prima din ultimii 30 de ani – ar putea însemna că nu mai are opțiuni pentru a stimula creșterea.

Veniturile obținute din francize reprezintă în continuare peste 60% din vânzările totale ale McDonald’s, dar această pondere a scăzut ușor în ultimele trimestre. Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

Evaluare

Metoda fluxului de numerar actualizat

Să începem analiza evaluării McDonald’s cu cel mai aprofundat dintre cele trei modele, respectiv metoda Fluxului de numerar actualizat (DCF).

Acest model se bazează pe o serie de ipoteze iar pentru simplificare s-au folosit mediile din ultimii 5 ani. S-au făcut previziuni detaliate pentru 10 ani, ipotezele privind valoarea terminală fiind stabilite după cum urmează – 2% creștere terminală a veniturilor și 6% cost terminal ponderat al capitalului (WACC).

CITESTE SI:  Acțiunile Chevron scad cu peste 6% după ce compania petrolieră a raportat o diminuare cu 40% a profitului net in trimestrul al treilea

Un astfel de set de ipoteze ne oferă o valoare intrinsecă a acțiunilor McDonald’s de 286,94 dolari pe acțiune – cu peste 10% peste prețul actual al pieței.

Un aspect care trebuie remarcat este că valoarea intrinsecă obținută prin metoda DCF este foarte sensibilă la ipotezele formulate. Mai jos sunt furnizate două matrici de sensibilitate – una pentru diferite seturi de ipoteze privind marja operațională și creșterea veniturilor, iar cealaltă pentru diferite seturi de ipoteze privind WACC final și creșterea veniturilor finale.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Metoda multiplilor

Pentru a evalua McDonald’s folosind multiplii de acțiuni, trebuie să se construiască un grup de referință. În acest sens au fost alese 4 companii americane care operează restaurante fast-food și care au un model de afaceri similar cu McDonald’s: Chipotle Mexican Grill (CMG.US), Yum! Brands (YUM.US), Domino’s Pizza (DPZ.US) și Wendy’s (WEN.US), analizând 6 multipli de evaluare diferiți – P/E, P/BV, P/S, P/FCF, EV/Vânzări și EV/EBITDA.

După cum se poate vedea în tabelul de mai jos, există o volatilitate destul de mare a multiplilor pentru diferite companii. Ca atare, calculele de evaluare la McDonald’s s-au bazat pe mediane, mai degrabă decât pe medii.

Un aspect care trebuie remarcat este că Yum! Brands, Domino’s Pizza și McDonald’s au pasive care depășesc activele, ceea ce înseamnă că valoarea lor contabilă este negativă și, prin urmare, nu se poate calcula raportul preț/valoare contabilă.

Aruncând o privire asupra celor 5 multipli rămași și a evaluărilor obținute de pe urma acestora, se poate observa că acestea ajung de la doar 115,62 dolari pentru EV/Vânzări și până la  301,30 dolari pentru EV/EBITDA.

Luând o medie ajustată a celor 5 evaluări, care exclude cele mai mari și cele mai mici evaluări, se obține o valoare intrinsecă pentru acțiunile McDonald’s de 214,16 dolari – sau cu aproximativ 17% sub prețul de închidere de ieri.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Modelul de creștere Gordon

Deoarece McDonald’s are un istoric îndelungat de plată a dividendelor, compania este potrivită pentru evaluarea prin această metodă.

Am presupus o rată de creștere a dividendelor de 6%, precum și o rată de rentabilitate necesară de 8%, pe baza mediilor și tendințelor din ultimii 5 ani.

Rularea unui model cu astfel de ipoteze ne conduce la o valoare intrinsecă de 299,98 dolari pe acțiune. Aceasta este cu peste 15% peste prețul de închidere de ieri.

Așa cum se întâmplă de obicei în cazul modelelor de evaluare, modelul Gordon Growth este, de asemenea, foarte sensibil la ipotezele asumate.

Matricea de sensibilitate pentru ipotezele privind creșterea dividendelor și rata de rentabilitate necesară este prezentată mai jos. Casetele verzi arată combinațiile care duc la o evaluare peste nivelul pieței, iar cele roșii arată combinațiile care duc la evaluări sub nivelul pieței.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

Dacă urmărim graficul McDonald’s (MCD.US) pe intervalul zilnic, putem observa că prețul acțiunilor a scăzut cu aproximativ 18% între sfârșitul lunii iulie și mijlocul lunii octombrie.

Cu toate acestea, mișcarea descendentă a fost oprită recent la zona de suport de 245,50 dolari. Această zonă este importantă nu numai pentru că este marcată cu reacțiile anterioare ale prețurilor, ci în primul rând pentru că este marcată cu limita inferioară a structurii Overbalance, iar o depășire a acesteia ar sugera o inversare a tendinței de scădere.

Cu toate acestea, nu a avut loc o astfel de depășire descendentă, semnalând că tendința ascendentă este încă în joc. Acțiunile au început să se redreseze după recentele scăderi și au urcat până la zona de rezistență de 260 de dolari, care nu a fost încă încălcată.

Analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading.

O depășire a acestei rezistențe ar deschide calea pentru o testare a zonei de rezistență de 270 de dolari, zonă marcată cu media mobilă de 50 de ședințe (linia verde).