

Sesiune de scăderi la BVB, în contrast cu piețele europene și americane. OPEC este pregătită să reducă în continuare producția
Piețele europene de acțiuni au închis marți în creștere, indicele de referință Stoxx 600 majorându-se cu mai mult de 0,5% până la maximul ultimelor trei luni, în timp ce DAX-ul german a urcat, de asemenea, peste 14.400 de puncte, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie.
Acțiunile companiilor de petrol și gaze au crescut cu mai mult de 4,5% conducând câștigurile din Europa, urmate de o creștere de 2,5% a acțiunilor din sectorul extractiv, pe măsură ce prețurile mărfurilor au revenit pe creștere.
La nivel corporativ, Enel, cea mai mare companie de utilități din Italia, a declarat că va vinde active cumulate pentru 21 de miliarde de euro în vederea reducerii datoriei, în timp ce compania germană Thyssenkrupp a scăzut după ce fondul de investiții Cevian și-a redus pachetul de acțiuni la producătorul de oțel.
În Marea Britanie, compania de produse electrice AO World și-a ridicat estimările privind profitul pentru întregul an fiscal.
Din punct de vedere economic, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anticipează o creștere pentru anul viitor de doar 0,5% în zona euro, economia Germaniei, dependentă de gaze rusești, contractându-se cu 0,3%.
La Bucuresti, toti indicii BVB au scăzut in ședința de azi. Evoluțiile au fost cuprinse intre -1.13% pentru BETPlus si -0.42% in cazul indicelui BETAeRO.
Conform brokerilor de la Prime Transaction, valoarea tranzacțiilor a fost de 4,22 milioane euro, in creștere comparativ cu ședința precedentă.
Banca Transilvania (TLV) a fost principalul furnizor de lichiditate azi, asigurand aproximativ un sfert din rulajul zilnic. Din indicele BET, Alro (ALR) a fost singurul emitent care a crescut cu peste un procent, respectiv o apreciere de 2.56% a cotatiei bursiere. Cele mai mari corectiii au fost inregistrate de: Electrica (EL) -3.18%, Transgaz (TGN) -2.21% si Banca Transilvania (TLV) -2.02%.
De asemenea, contractele futures pe țițeiul WTI au crescut cu aproape 3%, până la peste 82 de dolari pe baril, deoarece perspectivele că OPEC ar putea interveni în continuare pe piețe a compensat îngrijorările legate de deteriorarea perspectivelor pentru cerere.
Ministrul saudit al Energiei, Prințul Abdulaziz bin Salman, a semnalat că regatul este pregătit să reducă în continuare producția pentru a echilibra cererea și oferta, dacă este necesar.
Arabia Saudia, liderul de facto al OPEC, a negat luni un raport al Wall Street Journal care sugera că cartelul petrolului ia în considerare creșterea producției, ceea ce a dus la un moment dat în sesiunea precedentă prețurile în scădere cu 5%.
Între timp, perspectiva cererii rămâne influențată de noile focare de coronavirus din China, principalul importator mondial de țiței, care a determinat autoritățile să reintroducă unele restricții.
Investitorii s-au confruntat, de asemenea, cu condițiile financiare și mai stricte, după ce oficialii Rezervei Federale din SUA și-au reiterat angajamentul de a lupta împotriva inflației.
Sesiune de creștere și pe piața americană unde indicele Dow a adăugat aproape 400 de puncte azi, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au crescut cu peste 1% fiecare, pe măsură ce investitorii au digerat o mulțime de rezultate corporative și discursuri ale reprezentanților Fed.
Acțiunile Best Buy au crescut cu peste 10% după ce și-a majorat perspectivele financiare pentru 2023 și a depășit previziunile privind câștigurile.
Abercrombie & Fitch și American Eagle Outfitters s-au bucurat, de asemenea, de o evoluție bună după ce au raportat rezultate care au depășit așteptările de pe Wall Street.
În schimb, Zoom Video Communications a scăzut cu aproape 5% după ce compania și-a redus previziunile anuale privind veniturile, acțiunile scăzând cu aproximativ 90% față de maximul pandemic din octombrie 2020.