BET
14466.1
1%
BET-TR
29168.94
1%
BET-FI
55249.03
0.67%
BETPlus
2151.79
1.03%
BET-NG
1074.82
0.95%
BET-XT
1245.25
0.83%
BET-XT-TR
2494.8
0.83%
BET-BK
2660.78
0.54%
ROTX
31400.29
0.81%Sesiune de scăderi la BVB, în contrast cu piețele europene și americane. OPEC este pregătită să reducă în continuare producția

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piețele europene de acțiuni au închis marți în creștere, indicele de referință Stoxx 600 majorându-se cu mai mult de 0,5% până la maximul ultimelor trei luni, în timp ce DAX-ul german a urcat, de asemenea, peste 14.400 de puncte, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie.

Acțiunile companiilor de petrol și gaze au crescut cu mai mult de 4,5% conducând câștigurile din Europa, urmate de o creștere de 2,5% a acțiunilor din sectorul extractiv, pe măsură ce prețurile mărfurilor au revenit pe creștere.

La nivel corporativ, Enel, cea mai mare companie de utilități din Italia, a declarat că va vinde active cumulate pentru 21 de miliarde de euro în vederea reducerii datoriei, în timp ce compania germană Thyssenkrupp a scăzut după ce fondul de investiții Cevian și-a redus pachetul de acțiuni la producătorul de oțel.

În Marea Britanie, compania de produse electrice AO World și-a ridicat estimările privind profitul pentru întregul an fiscal.

Din punct de vedere economic, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anticipează o creștere pentru anul viitor de doar 0,5% în zona euro, economia Germaniei, dependentă de gaze rusești, contractându-se cu 0,3%.

La Bucuresti, toti indicii BVB au scăzut in ședința de azi. Evoluțiile au fost cuprinse intre -1.13% pentru BETPlus si -0.42% in cazul indicelui BETAeRO.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, valoarea tranzacțiilor a fost de 4,22 milioane euro, in creștere comparativ cu ședința precedentă.

Banca Transilvania (TLV) a fost principalul furnizor de lichiditate azi, asigurand aproximativ un sfert din rulajul zilnic. Din indicele BET, Alro (ALR) a fost singurul emitent care a crescut cu peste un procent, respectiv o apreciere de 2.56% a cotatiei bursiere. Cele mai mari corectiii au fost inregistrate de: Electrica (EL) -3.18%, Transgaz (TGN) -2.21% si Banca Transilvania (TLV) -2.02%.

CITESTE SI:  Meta Estate Trust are un nou Director Financiar și de investiții

De asemenea, contractele futures pe țițeiul WTI au crescut cu aproape 3%, până la peste 82 de dolari pe baril, deoarece perspectivele că OPEC ar putea interveni în continuare pe piețe a compensat îngrijorările legate de deteriorarea perspectivelor pentru cerere.

Ministrul saudit al Energiei, Prințul Abdulaziz bin Salman, a semnalat că regatul este pregătit să reducă în continuare producția pentru a echilibra cererea și oferta, dacă este necesar.

Arabia Saudia, liderul de facto al OPEC, a negat luni un raport al Wall Street Journal care sugera că cartelul petrolului ia în considerare creșterea producției, ceea ce a dus la un moment dat în sesiunea precedentă prețurile în scădere cu 5%.

Între timp, perspectiva cererii rămâne influențată de noile focare de coronavirus din China, principalul importator mondial de țiței, care a determinat autoritățile să reintroducă unele restricții.

Investitorii s-au confruntat, de asemenea, cu condițiile financiare și mai stricte, după ce oficialii Rezervei Federale din SUA și-au reiterat angajamentul de a lupta împotriva inflației.

Sesiune de creștere și pe piața americană unde indicele Dow a adăugat aproape 400 de puncte azi, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au crescut cu peste 1% fiecare, pe măsură ce investitorii au digerat o mulțime de rezultate corporative și discursuri ale reprezentanților Fed.

Acțiunile Best Buy au crescut cu peste 10% după ce și-a majorat perspectivele financiare pentru 2023 și a depășit previziunile privind câștigurile.

Abercrombie & Fitch și American Eagle Outfitters s-au bucurat, de asemenea, de o evoluție bună după ce au raportat rezultate care au depășit așteptările de pe Wall Street.

În schimb, Zoom Video Communications a scăzut cu aproape 5% după ce compania și-a redus previziunile anuale privind veniturile, acțiunile scăzând cu aproximativ 90% față de maximul pandemic din octombrie 2020.