BET
14347.37
0.94%
BET-TR
29349.28
0.93%
BET-FI
54097.43
0.95%
BETPlus
2134.49
0.97%
BET-NG
1069.96
1.12%
BET-XT
1238.47
0.93%
BET-XT-TR
2510.62
0.93%
BET-BK
2675.34
1.22%
ROTX
31588.9
0.99%Retrospectiva săptămânii trecute: piețele bursiere se redresează, Draghi pune la îndoială independența Fed

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Conform unei analize a brokerilor de la XTB Trading, sfârșitul săptămânii anterioare a adus o îmbunătățire a sentimentului față de risc care s-a tradus prin câștiguri solide pe piața de capital din SUA.

Toți cei trei indici majori au închis sesiunea de vineri cu mult în creștere, Dow Jones (US30) apreciindu-se cu mai mult de 1% – Walt Disney a fost principalul motiv datorită creșterii cu peste 11%.

Acțiunile companiei, unul dintre cele mai mari studiouri de productie din SUA, au atins un nivel record datorită entuziasmului legat de serviciul de streaming, Disney Plus. Platforma va fi introdusă pe 12 noiembrie și se așteaptă să fie un rival major atât pentru Netflix, cât și pentru Amazon Prime.

În plus, și piețele bursiere europene au închis sesiunea de vineri în creștere, deși câștigurile au fost destul de modeste.

Sursa CNBC

Trebuie să amintim că îmbunătățirea generală a sentimentului față de risc a venit în urma datelor privind situația creditelor din China, ce a presupus o injectare de către cea de-a doua economie din lume a unei sume de bani în primele trei luni ale anului, încercând să sprijine această creștere înceată.

În același timp, s-a observat și o creștere semnificativă a activelor monetare, reprezentând de obicei un semn al creșterii economice.

CITESTE SI:  Lichiditatea bursei, la cote de avarie: de ce creșterea economică din ultimii ani nu aduce mai mulți investitori?

In opinia autorilor, toate acestea presupun că economia globală ar fi putut depăși acel moment de decelerare, iar perioada rămasă din acest an va fi mai bună decât au prezis economiștii acum câteva săptămâni. De asemenea, optimismul este prezent și pe piețele asiatice de acțiuni, NIKKEI (JAP225) crescând până la 1,45% la momentul scrierii articolului. Shanghai Composite s-a apreciat cu 1%, în timp ce Hang Seng (CHNComp) câștigă 0,7%.

Mai mult decât atât, trebuie să subliniem avansul puternic al randamentelor obligațiunilor pe 10 ani din SUA înregistrat vineri, ce a ajuns la 2,56% de la 2,49% înainte ca datele de credit din China să se publice. Trebuie avut în vedere de asemenea că randamentele mari pe termen lung indică o perspectivă mai bună atât a creșterii economice, cât și a inflației. Prin urmare, considerăm că așteptările inflaționiste (în cea mai mare parte din piață) s-ar putea redresa în următoarele două săptămâni.

Sursa CNBC

Un element surpriză a venit din partea Președintelui BCE, Mario Draghi, care a ținut un discurs sâmbătă, unde a pus sub semnul întrebării independența Fed, avertizând că ar putea submina credibilitatea politicii. El a subliniat:

Dacă banca centrală nu este independentă, oamenii ar putea crede că deciziile de politică monetară urmează mai degrabă o consiliere politică decât o evaluare obiectivă a perspectivelor economice„.

În afară de Statele Unite, el a subliniat și alte economii, inclusiv Turcia și India. În același timp, a exclus posibilitatea de a pune sub semnul întrebării independența BCE.

Între timp, președintele Donald Trump a reluat atacul asupra Rezervei Federale, susținând că piața de capital ar fi fost cu 5.000 până la 100.000 de puncte mai sus, în cazul în care banca centrală americană nu ar fi majorat ratele. Deși nu este nimic nou, subliniază relațiile tensionate dintre Casa Albă și Rezerva Federală.

De asemenea, în weekend au fost prezentate comentarii din partea președintelui SNB (Swiss National Bank), Thomas Jordan, care a subliniat că există mai mult spațiu pentru reducerea dobânzilor, în cazul în care va fi necesar.

Acesta a declarat că bilanțul ar putea fi utilizat și pentru intervenții pe piața valutară. În cele din urmă, Jordan a adăugat că nu există niciun motiv pentru a modifica politica monetară. Rămânem la părerea că Banca Centrală a Elveției rămâne departe de începutul procesului de restrângere monetară, făcând francul mai puțin atractiv ca și cum dobânzile ar fi fost mai ridicate.

Articol realizat cu sprijinul XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]